DAM.

Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog. Eerder waren dat Sadettin Kirmiziyüz, Tomer Pawlicki en Roeland Hofman. In 2016 presenteert de jonge Vlaams-Nederlandse theatercollectie BOG. haar nieuwe tekst DAM. – een oefening in niet-vergeten.
DAM. zoomt in en uit op vrijheid. Dat het er was, en toen niet meer. Dat het met levens werd bevochten, daarna met levens gekoesterd en bewaakt. Opdat we nooit zouden vergeten dat het er ooit ook niet was. En dat we dat vergaten. Dat vrijheid zich niet laat voelen, tot er aan de randen wordt geknaagd.

BOG.Collectie
BOG. is de collectie van theatermakers Sanne Vanderbruggen, Benjamin Moen, Judith de Joode en Lisa Verbelen. BOG. maakt werk vanuit het verlangen naar overzicht, naar het uitstallen, het benoemen, het uitvouwen, het uitzoomen, het rangschikken, categoriseren en opsommen van alles waar de mens vat op tracht te krijgen maar te groot is om vast te pakken. BOG. maakte de voorstellingen BOG.(2013), MEN. (2014) en GOD. (2015). Met MEN. won BOG. de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2015.

DAM. speelt op 4 en 5 mei in de Brakke Grond, Amsterdam.