Dansen met de vijand

Wat is goed? Wat is fout? En wat ben je bereid te doen om te overleven? Daarover gaat de muziektheatervoorstelling Dansen met de vijand, gebaseerd op het succesvolle en aangrijpende boek ‘Tante Roosje’, van Paul Glaser. The Washington Post typeerde het als “een onontkoombaar verhaal over dapperheid en overlevingskracht.”

In zijn zoektocht naar zijn verborgen familiegeschiedenis stuitte Paul Glaser op het meeslepende verhaal van zijn ‘Tantje Roosje’, een levensluchtige en ondernemende danslerares. Ze is Joodse, maar wanneer de nazi’s de macht grijpen, sympathiseert zelfs haar eigen man met de NSB. Roosje probeert door te gaan met haar leven, haar werk en haar idealen, maar wordt geconfronteerd met duivelse dilemma’s en bijna onmenselijke keuzes. Daden blijken moeilijk onder te verdelen in ‘goed’ en ‘fout’. Uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen daden.

Dansen met de vijand bevat nooit eerder vertoonde film- en fotobeelden uit het Polygoonjournaal en privé-archieven. Er wordt muziek gespeeld uit de jaren ’30 en liedjes die zijn geschreven door Roosje Glaser zelf, gedurende haar verblijf in de concentratiekampen, die ze allemaal zou overleven.