De Bonnenkoningin

Het verhaal ‘De Bonnenkoningin’ is de vertelversie van één van de meest dramatische hoofdstukken uit het boek ‘Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000 (1940-1945)’. Dit boek van auteurs Paul van Tongeren en Trudy Admiraal werd op 21 maart 2015 gepresenteerd in De Rode Hoed.

Karel Baracs, De Stadsverteller van Amsterdam, brengt de periode 1943-1945 tot leven toen Amsterdam gebukt ging onder de Duitse bezetting. De hoofdrol is weggelegd voor Jacoba van Tongeren (1903-1967), ook wel ‘De Bonnenkoningin’ genoemd, omdat zij in een speciaal vest onder haar kleding 5.000 voedselbonnen kon smokkelen. In een tijd waarin mannen veelal de dienst uitmaakten, zat Jacoba als enige vrouw in de top van het Amsterdamse verzet. Zij stond als leider van verzetsgroep Groep 2000 haar mannetje en stuurde 150 verzetsstrijders aan die overvallen pleegden op distributiekantoren en met elkaar ongeveer 4.500 onderduikers verzorgden.

Het verhaal van gaat over keuzes, dilemma’s en moed. Het vertelt over de gebeurtenissen rond Groep 2000 die uiteindelijk leidden tot de fusillade in het Weteringplantsoen van 30 politieke gevangenen op 12 maart 1945.

Nagesprek
Aansluitend aan zijn verteloptreden nodigt Karel Baracs auteur Paul van Tongeren uit op het toneel. Hij is een neef van Jacoba van Tongeren en vond bij toeval drie jaar geleden haar ‘Memoires’ die zij 50 jaar geleden, vlak voor haar dood, had geschreven. Van Tongeren vertelt over het leven van zijn tante Jacoba, de leden van haar verzetsgroep en de betekenis van dit verhaal voor ons en latere generaties. Vervolgens kunnen de bezoekers vragen stellen aan Paul van Tongeren.

De voorstelling is geschikt voor iedereen van 11 jaar en ouder.