DE CRUX volgens Westerling

Stichting Swarte Kunst, Theater Na de Dam en Het Nationale Theater presenteren De Crux, een wegmoffelkomedie.

DE CRUX is een leesvoorstelling, geschreven en geregisseerd door Nicoline Nagtzaam en Rieks Swarte, gelezen door Vera Ketelaars en Dennis Rudge.

Kapitein Raymond Westerling staat bekend als de oorlogsmisdadiger met tienduizenden doden op zijn geweten, gemaakt tijdens de oorlog in voormalig Nederlands Indië. Anderen, waaronder hijzelf spreken van 500. Waar ligt de waarheid? Hij werd de luis in de pels van de Nederlandse regering. DE CRUX opent de Westerling-beerput. Want doofpotten waren er niet alleen in de tijd van de oorlog in de Oost.

Vele gezichten van een oorlogsmisdadiger
Westerling, bijgenaamd de Turk, droeg zelf behoorlijk bij aan zijn eigen mystificatie. In zijn grillige loopbaan speelde hij niet alleen de rol van de wilde wonderboy, maar ook die van de genadeloze militair, de leider van “de mannen van de nacht”, die van beul en rechter, de uitvinder van zijn eigen methode, ondernemer in geweld en louche legerdumphandelaar, een James Bond avant la lettre met een license to kill. Hij werd vluchteling zonder land, bedenkelijke boekhandelaar, verraderlijke informant, liefdevolle huisvader, hardnekkige gelijk-hebber, schaamteloze chanteur, kat-op-het-spek-binder, schandaal-operazanger, de eeuwig miskende, de held der veteranen, die stierf als de mythologische verschijning van de Rechtvaardige Vorst. “Spijt” kwam in zijn vocabulaire niet voor.

DE CRUX gaat over de houding van Nederland ten opzichte van haar voormalige kolonie Indonesië. En over hoe een onrechtmatige oorlog als “politionele actie” de geschiedenisboekjes in kwam.

Deze leesvoorstelling wordt speciaal gemaakt voor Theater na de Dam.