De Laatste Getuigen

Voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in het kader van de Dodenherdenking op 4 mei 2018.

Op vrijdag 4 mei presenteert het Nationale Theater in de Koninklijke Schouwburg de vierde editie van De laatste getuigen, dit jaar met als thema VERZET, tegen de opkomst en overheersing van het nationaal-socialisme.

Dit jaar sluiten we aan bij het landelijke thema VERZET, tegen de opkomst en overheersing van het nationaal-socialisme. Verzet in alle vormen, van vechten tegen de invallende soldaten, burgerlijke ongehoorzaamheid, het schrijven in verzetskranten, tot het opzetten van illegale netwerken. Er komen acht verhalen voorbij van krijgsgevangen genomen soldaten, gearresteerde verzetsmensen en soldaten die vanuit de hele wereld hebben gevochten voor de vrijheid gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Hagenaars vertellen het oorlogsverhaal van hun vader of broer

Vijf Hagenaren vertellen het oorlogsverhaal van hun vader of broer samen met acteurs van Het Nationale Theater. De oorlogsherinneringen aan Anton de Kom, Hans Ringers, Rawi Noto Soeroto en Evert Jansen worden op deze manier levend gehouden. Dit jaar zijn er voor het eerst ook lege tafeltjes, die ook bemand worden door acteurs. De lege plek naast hen staat symbolisch voor drie overleden soldaten: George Maduro, Pim Boellaard (beiden gevochten in Den Haag) en August Mijnhijmer (behoeder van de olietransporten). Dit jaar doen onder meer Romana Vrede, Hein van der Heijden, Mark Rietman en Bram Suijker van ensemble van Het Nationale Theater mee aan de voorstelling. Voor programmeur Erna van den Berg van Het Nationale Theater is het ieder jaar een uitdaging om laatste getuigen te vinden. “Het verzet was geheim. Dat maakte het lastig om de personen te vinden achter dagboekfragmenten of artikelen in de verzetskrant. Door veel research te doen, is het toch weer gelukt om een mooi programma samen te stellen.”

Let op! Vanaf 19.30 uur zijn de deuren open en kunt u in de zaal de televisiebeelden van de Waalsdorpervlakte tijdens de Nationale Herdenking volgen. Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte, waarna de voorstelling begint.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over De Laatste Getuigen