De laatste getuigen, de Atlantikwall

Op donderdag 4 mei presenteert het Nationale Theater in de Koninklijke Schouwburg De laatste getuigen, in het kader van Theater Na de Dam. Acteurs vertellen de persoonlijke verhalen van de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Dit doen ze in het bijzijn van de ouderen zelf. Dit jaar met als thema de Atlantikwall. Eerder deden de laatste getuigen van de onderduik en de Hongerwinter hun verhaal.

Elk jaar wordt gekozen voor een min of meer Haags thema. Na de Hongerwinter en de Onderduik, willen we nu mensen laten vertellen over de impact die de ontruiming voor de bouw van de Atlantik Wall op hun leven heeft gehad. Want de bouw van de Atlantik Wall, een verdedigingslinie om Nazi-Duitsland te beschermen tegen invallen vanuit zee, is één van de grootste bouwwerken van de 20e eeuw. Het bestond uit een enorme reeks bunkers, versperringen en tankgrachten die elkaar vuurondersteuning konden geven in geval van dreiging. Scheveningen en Duindorp zijn bekende voorbeelden, maar ook grote delen van de Bomen- en Bloemenbuurt zijn afgebroken ten behoeve van de bouw van een tankgracht, en op de boulevard en in de duinen zijn nog steeds de resten te vinden van dat eens zo grote project. In Den Haag werd een strook van 10 kilometer lang en 500 meter breed bestemd voor de aanleg van een tankgracht, wat tot de afbraak van complete woonwijken leidde. Maar daarvoor moesten alleen al in Den Haag meer dan 130.000 mensen hun huis verlaten, zij werden gedwongen geëvacueerd. Waar moesten ze naar toe? Hoe ging dat in zijn werk? Hoe was het leven elders? Wat wisten ze van de context? Zijn ze later nog teruggekomen? En hoe zag hun ‘thuis’ er toen uit?
We willen deze avond, 4 mei 2017, dit onderdeel van de Haagse geschiedenis belichten en herdenken.

Vanaf 19.30 uur zijn de deuren open en kan het publiek in de zaal de televisiebeelden van de Waalsdorpervlakte tijdens de Nationale Herdenking volgen. Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte, waarna de voorstelling begint.