De laatste getuigen

 

De afgelopen maanden heeft het Nationale Toneel verschillende inwoners van Den Haag geïnterviewd die de Hongerwinter tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Ze brengen hen en hun verhalen over deze tijd op het toneel van de Koninklijke Schouwburg. Bij elk van hen voegt zich een acteur van het Nationale Toneel die hun verhaal vertelt.

 

Het zijn eenvoudige, maar daarom niet minder bijzondere, verhalen uit het dagelijkse leven van destijds jonge Hagenaars, die hun wereld zagen veranderen tijdens de oorlogsjaren, met als dieptepunt die laatste winter.

De verhalen vertellen dezelfde gebeurtenissen steeds vanuit een ander perspectief. Je zou kunnen zeggen dat de Hongerwinter begon met Dolle Dinsdag op 5 september 1944, waarop de spoorwegstaking volgde die tot grote schaarste aan voedsel en brandstof leidde. Als gevolg daarvan gingen veel mensen op zoek naar eten buiten Den Haag, de zogenaamde Hongertochten, die de hele winter en het daarop volgende voorjaar plaatsvonden. In november 1944 volgde een grote razzia in Den Haag, waarbij de Duitsers probeerden zoveel mogelijk mannen uit de stad weg te halen voor de Arbeidseinsatz. Heel ingrijpend was natuurlijk het bombardement op Bezuidenhout op 3 maart 1945 en het gevaar van de V2’s, die bijna tot aan de bevrijding in mei 1945 vanuit het Haagse Bos werden afgevuurd.
De leeftijden van de getuigen variëren: de jongste was vijf toen de oorlog in 1940 begon, de oudste was eenentwintig. Dat maakt hun getuigenissen heel divers: sommigen vertellen alleen vanuit hun eigen beleving als kind, de ouderen veel meer vanuit het bewustzijn van de ontwrichtende gevolgen die de oorlog op het dagelijkse leven had.