De lege stad

Jongeren uit Rotterdam verdiepten zich onder leiding van theatermaker Annemieke Elstak in de geschiedenis van Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de docufilm De lege stad.

Op 10 november 1944 werd er een immense razzia gehouden in Rotterdam. Alle mannen tussen de 17 en 43 jaar werden naar Duitsland gestuurd om daar te werken. De stad was ineens leeg. Nu, 75 jaar na de bevrijding is de stad opnieuw leeg. Maar nu met een andere reden. Hoe was het toen? En hoe voelt het nu? Zijn er overeenkomsten of helemaal niet? En wat doet de aanblik van een lege stad met je?

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Bekijk de film hier op 4 mei, vanaf 20.30 uur.