De liquidatie van Reinoud Marchal

De liquidatie van Reinoud Marchal in juli 1944 Reinoud Marchal werd op 8 april 1923 geboren in Wijk bij Duurstede Hij was metaalbewerker en woonde bij zijn ouders aan de Singel 47 te Wijk bij Duurstede. Hij stond bekend als een onnozele zonderlinge jongen. Zijn bijnaam luidde Nijboertje.

Het Wijkse verzet had geconstateerd dat Marchal aan de Duitsers meldde waar joodse mensen, verzetsmensen en jongemannen die voor de Arbeitseinsatz naar Duitsland zouden moeten, ondergedoken zaten. Hij had een lijst met Wijkse namen aan de Duitsers gegeven. Ook had hij geld dat voor het verzet was bedoeld in eigen zak gestoken.

De Wijkse verzetsman Wim Leeuw (Guus) Leeuw heeft, alle informatie verzameld met betrekking tot de verradersactiviteiten van Reinoud. Op grond van deze informatie gaf de top van de illegaliteit in Utrecht opdracht tot de liquidatie van Marchal. Het verzet in Wijk bij Duurstede was nu belast met de uitvoering van de liquidatie. Het was gebruikelijk in verzetskringen om liquidaties niet door plaatselijke verzetsmensen, maar door verzetsmensen van elders te laten uitvoeren. Dit werd gedaan om zo min mogelijk risico te lopen.