De perzik van onsterfelijkheid

Het programma van Swarte Kunst begint om 21.00 uur en duurt ongeveer een uur. Karina Wolkers zal een inleiding geven over het werk van Jan Wolkers en het boek De Perzik van Onsterfelijkheid. Daarna zal Rieks Swarte over zijn voorstelling vertellen. Vervolgens zullen er enkele scѐnes gespeeld worden uit de voorstelling De Perzik van Onsterfelijkheid, die op 13 mei in de Toneelschuur in premiѐre gaat.

 

De Perzik van Onsterfelijkheid is de eerste voorstelling van Swarte Kunst, de stichting die Rieks Swarte oprichtte voor het maken van eigen producties na het opheffen van de Firma Rieks Swarte. Swarte zag op 5 mei 1980 met eigen ogen hoe de oude Canadese veteranen opnieuw werden ontvangen als bevrijders en werd getroffen door de betekenis van het boek van Wolkers hierover, dat op eigenzinnige manier verhaalt over de recente Nederlandse geschiedenis en onze idealen.

 

Hoofdpersoon is Ben Ruwiel: voormalig verzetsstrijder, maar niet zoals de Canadezen als een held toegejuicht op die bewuste 5 mei-dag. Ben leidt onder zijn slechte huwelijk met de alcoholistische Corry. Tussen hen in hangt de dood van verzetsheld Henk, Corry’s eerste geliefde. Het enige wat Ben en Corry nog bindt, is hun stokoude hond Snoet. Ruwiel trekt door de straten van Amsterdam en verdwaalt in het Rijksmuseum, waar hij plotseling oog in oog komt te staan met een Chinees schilderij: de perzik van onsterfelijkheid.

 

Rieks Swarte maakt “beeldend, speels en visueel theater met veel aandacht voor kinderlijke verwondering.” (De Volkskrant). Met De Perzik van Onsterfelijkheid van Jan Wolkers, bouwt Swarte voort op de voorstelling Uittocht uit 2011, het verhaal van de Frans- Joodse schrijfster Irène Nemirovski. Opnieuw maakt hij een voorstelling waarbij met een live-videocamera die door maquettes en tekeningen reist, een wereld tot leven wordt gewekt.

Ali Çifteci (o.a. Vuurzee, Flikken Maastricht, Van God Los) speelt Ben Ruwiel, Margje Wittermans (o.a. Huis aan de Amstel en Piece of my heart- Janis Joplin) speelt alle andere rollen. Snoet de hond wordt in de beste traditie van het theater van Rieks Swarte vertolkt door een pop. Rik van den Bos, de helft van de jonge succesvolle theatergroep Berg & Bos, schreef na de tekst van Uittocht nu ook de toneelbewerking van De Perzik van Onsterfelijkheid.

 

Rieks Swarte maakt al theater sinds de jaren ’70. Opgegroeid bij Maatschappij Discordia en het Onafhankelijk Toneel ontwikkelde hij zijn eigen theatrale beeldtaal die hij vanaf begin jaren ’90 ten volle kon uitventen bij zijn eigen Firma Rieks Swarte. Tegelijkertijd bleef hij zich ook buiten de deur doorontwikkelen, zowel als vormgever en als regisseur bij onder meer de Toneelmakerij, het ROtheater en in diverse locatieprojecten. In het werk van Rieks Swarte wordt geen middel geschuwd: film, poppenspel, tekst en spel worden samengesmeed tot een fantasievolle ode aan het leven.