De pijp in Oorlog

Alida Lopez Dias verheugt zich op de gedichten die anderen in haar poëziealbum voor haar schrijven. Zij en haar zus Gretha woonden in De Pijp. Gretha overleeft de oorlog en erft Alida’s poëziealbum. Of het verhaal van Nel en haar pianist, Samuel Grosz. Hij is 18 jaar als de oorlog begint. Hij is Joods en duikt onder bij Nel en haar familie. Toch wordt hij gepakt. Zij voeren een lange correspondentie vanuit kamp Westerbork. Zijn laatste bericht is een kaart die hij uit de trein heeft gegooid en die Nel wonderlijk genoeg bereikt. Nel leeft nog altijd.

 

Dit zijn twee voorbeelden van verhalen uit De Pijp in Oorlog, een voorstelling gebaseerd op het boek Oorlog in mijn buurt van journalist Minka Bos. Dit boek bevat authentieke verhalen over De Pijp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Basisschoolkinderen uit de buurt interviewden ouderen voor dit het boek. In het theater zijn opnieuw basisschoolkinderen de verhalenvertellers. Zij worden daarin bijgestaan door ouderen.

 

In een oorlog komen mensen op een heel andere manier tegenover elkaar te staan. De goede buur van gisteren is de vijand van vandaag. En andersom. Hoe ga je daarmee om? Wat betekent het voor iemand om een oorlog mee te maken? De verhalen uit Oorlog in mijn buurt maken dat voelbaar. Hoe dramatisch ook, het is de onverwoestbare menselijkheid overwint. Dat geeft hoop. Daarom is het belangrijk om te blijven herdenken.

 

De Pijp in Oorlog vindt plaats in het kader van de Nationale Dodenherdenking en Theater na de Dam. Voorafgaand aan de voorstelling vindt in De Pijp de jaarlijkse stille tocht plaats, van het Van Der Helstplein naar de Van Woustraat.

 

De Pijp in Oorlog is een initiatief van Ostade A’dam i.s.m. het project Oorlog in mijn Buurt, de organisatie van de stille tocht door De Pijp door Wijkcentrum De Pijp, partners van het Cultuur Cluster Asscher (OBA, IVKO, Combiwel en Ostade A’dam) en de organisatie van Theater na de Dam.