De Poeziebar

Theater Na de Dam en Zaal 3 met de Poezieboys presenteren: Een manifest voor de liefde. Met o.a. Edith Ringnalda, Marco Martens, Kees ‘t Hart 

 

Een manifest voor de liefde

Ik ben een Nederlandse dichter
Ik breng de Nederlandse taal ten gehore
Ik spreek in eenvoudige bewoordingen
Ik heb een eenvoudig doel:

Heb elkander lief

– Simon Vinkenoog

 

Over de Poezieboys
In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog ‘handenvol dichters’ bijeen in Carré. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré.

Jos Nargy en Joep Hendrikx vragen zich af waarom een dergelijke avond tegenwoordig haast ondenkbaar is. De poëzie verdient beter vinden zij, en ze richtten de Poezieboys op. Ze maken voorstellingen die onder andere te zien waren op theaterfestival de Parade en in verschillende theaters, organiseerden poëzieavonden met jonge dichters en richtten dit theaterseizoen de Poeziebar op. Samen met muzikant Bas Prins brengen zij de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op die ene legendarische avond in Carré. Want de wereld kan wel weer wat poëzie gebruiken.

Een manifest voor de liefde
Speciaal voor Theater Na de Dam stellen zij een avond samen die vanaf 21.00u in Zaal 3 te zien is. De aanwezige dichters zullen hierbij een selectie uit hun werk lezen waarbij de onderwerpen oorlog, maar vooral ook hoop en liefde centraal staan. Vinkenoog was een voorvechter van de liefde en daarmee tegen de angst. Zo blijkt ook uit zijn gedicht ‘Nederland’ dat hij voordroeg in ‘66.

Het is de bedoeling dat deze Poeziebar een troostende en verzoenende avond zal worden. En hoe kan dat mooier dan met poëzie? Het was nota bene Vinkenoog die het idee kreeg voor Poëzie op de Dam.

Laten we allemaal wat liever zijn voor elkaar en voor onszelf.