De Soldaat van Zandvoort

Een podcast in aanloop naar 4 mei

Soldaat El Achir ben Bouali spoelt in 1940 aan op het strand van Zandvoort. Hij is één van de duizenden Marokkaanse soldaten die in Franse dienst vechten tegen de Duitse invasie. Hoe is deze soldaat uit Marokko aan het front terecht gekomen? Hoe kwam deze boerenjongen als ruiter in de cavalerie-brigade oog in oog te staan met de Duitse tanks? Wat is zijn aandeel in de strijd om vrijheid in Europa?

In een podcast brengen schrijver Abdelkader Benali en geluidskunstenaar Harpo ‘t Hart het verhaal van de Soldaat van Zandvoort tot leven.

Initiatief uit Amsterdam Nieuw West

Het idee voor Soldaat van Zandvoort is ontstaan bij een Amsterdams herdenkingscomité in Nieuw-West, 4 en 5 mei comité Slotervaart. Aanvankelijk wilde men op het sierplein een gedenktegel plaatsen ter nagedachtenis aan de Marokkaanse geallieerden tijdens WOII. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité en schrijver Abdelkader Benali, inwoner van Amsterdam Nieuw-West, raakten betrokken bij het project waarop het idee ontstond voor een vertelling over een Marokkaanse soldaat aan het Europese front. In plaats van een herdenkingstegel komt nu een onderbelicht deel van de geschiedenis tot leven.

Opmaat naar 4 mei 2021

In opmaat naar een voorstelling in 2021 zou aanstaande 4 mei een live performance plaatsvinden op locatie in Nieuw-West in het kader van Theater na de Dam. Door de corona- maatregelen kan dit niet doorgaan. De performance komt nu beschikbaar in de vorm van een podcast gemaakt door Abdelkader Benali en Harpo ’t Hart. Deze podcast vormt de opmaat naar de voorstelling die in 2021 gemaakt wordt in samenwerking met de Meervaart, Theater na de Dam en dramaturg Martine Manten.

De releasedatum van de podcast is 02-05-2020.