De Veteraan

Het is een veteraan uit de Tweede Wereld Oorlog op zeer hoge leeftijd. Gekluisterd aan een rolstoel, starend in de verte, zijn mondharmonica op schoot. Nog altijd trots op zijn uniform zit hij dag in dag uit in een verzorgingstehuis voor veteranen. Op een avond hoort hij de klanken van de muziek van ”La Mer ”(Ch. Trenet) en bij het nader luisteren ontwaakt er iets in hem.
Dit brengt hem in vervoering. Hij begint te salueren vanuit zijn rolstoel. Langzaam maar zeker komt zijn oude stramme verlamde lichaam tot leven en staat hij op uit zijn stoel. De herinnering aan de zee brengt deze marinier tot onvoorziene danspassen. Hij walst langzaam en tevree. Tenslotte weer terug in zijn rolstoel. 
Met behulp van traditionele marionetten techniek, geleerd in Praag, en beïnvloed door verschillende moderne kunststromingen, creëerde Marianne Van den Bergh ‘de bevrijder’, een nu bejaarde Amerikaanse veteraan in rolstoel. Hij zal door haar, de muziek en door zijn eigen herinneringen aan de zee en de oorlog tot leven gewekt worden in een korte voorstelling. De voorstelling vindt plaats in de MLB Galerie, te midden van de expositie De Kunst van Herinneren van dezelfde kunstenares.