De viool van mijn moeder

Yvonne van den Berg is programmeur klassieke muziek van De Oosterpoort en schreef in 2013 de debuutroman De viool van mijn moeder. In het boek zijn muziek en verhaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze avond zal ze daarom stukken voordragen uit haar boek, afgewisseld met bijbehorende muziekfragmenten.

In de wereld van de achtjarige Else hangt een loodzwaar geheim: haar moeder komt uit een NSB-gezin. Terwijl ze opgroeit, wordt de onuitgesproken spanning tussen haar en haar moeder steeds groter. Else zoekt haar toevlucht in klassieke muziek en haar dwarsfluit. Dan vindt ze een oude verwaarloosde viool op zolder – die moet van haar moeder zijn, maar waarom speelt zij niet meer? Vele jaren later heeft Else pas de moed om het verleden van haar familie te onderzoeken. En pas wanneer haar moeder overleden is, vindt ze begrip en rust.

In de eerlijke en open roman beschrijft ze de impact van haar ‘foute’ grootvader op haar oma en op haar moeder, die als kind lid was van de jeugdafdeling van de NSB. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gezin van haar moeder uitgejouwd, mishandeld en verstoten. De vervolging leefde voort in het leven van haar moeder, ook na de oorlog; het zou nooit ophouden. Het familiegeheim heeft zijn doorwerking op de verhouding tussen hoofdpersoon Else en haar moeder, die de leidraad vormt van de roman.