Der Kaiser von Atlantis

De Tjechische componist Viktor Ullmann componeerde Der Kaiser von Atlantis in het concentratiekamp Theresienstadt in 1943/44 op tekst van zijn landgenoot Peter Kien. Met de daar aanwezige, vaak befaamde zangers werd het werk gerepeteerd, maar tot een uitvoering is het nooit gekomen. De makers werden afgevoerd naar Auschwitz waar ze uiteindelijk de dood vonden. In 1975 ging het werk, gecomponeerd door de Tsjechische componist Viktor Ullmann, in wereldpremière bij de Nederlandse Opera (thans Nationale Opera) in theater Bellevue te Amsterdam. Rhoda Levine tekende voor de regie, Kerry Woodward was muzikaal leider. Sindsdien is het werk op vele plekken ter wereld gespeeld.

Der Kaiser von Atlantis gaat over een keizer die een heilige oorlog start waarin iedereen tegen iedereen moet vechten. De Dood, een van de karakters in het allegorische libretto, komt echter in opstand en weigert nog langer te functioneren. Daardoor kan niemand meer sterven. Er is slechts een manier om dit ongedaan te maken: de keizer moet zichzelf opofferen en een natuurlijke dood sterven.

De opera heeft in de afgelopen 40 jaar haar klasse in alle opzichten bewezen en staat onder meer in de traditie van Schönberg en Kurt Weil. Waarom zou een jonge regisseur, die nog nooit een oorlog aan den lijve heeft mee gemaakt, deze opera willen opvoeren?

Regisseur Robin Coops: “Mijn generatie moet een positie tot de wereld bepalen; behalve Nederlanders zijn we wereldburgers. Oorlogen, schendingen van mensenrechten en vluchtelingen zijn van alle tijden. Ook mijn ontmoeting met de regisseuse van de wereldpremière Rhoda Levine, vier jaar geleden in New York, speelde een belangrijke rol. Ze inspireerde me en sindsdien werk ik aan een nieuwe enscenering met mijn stichting M31 Foundation in samenwerking met de Nederlandse Reisopera, Theater na de Dam en het New European Ensemble. Het team voor onze enscenering bestaat uit gevestigde zangers/makers en jonge professionals.”

Wilt u meer lezen over deze voorstelling? Klik hier voor een artikel in het Cultureel Persbureau en hier voor een artikel in het tijdschrift Placer de L’Opera. 

Trailers opera ‘Der Kaiser von Atlantis’ from Robin Coops on Vimeo.