Die Weise von Liebe und Tod (premiere)

38 jaar nadat ze de dood vond in Auschwitz, vergaarde de Nederlandse Etty Hillesum plots bekendheid door de publicatie van haar dagboeken. Ze beschrijft een periode waarin alle zekerheden wegvielen, maar haar geschreven stem bulkt van levenslust en zelfspot, alsof ze weigert een slachtoffer te zijn van haar omstandigheden.

 

Christianne Stotijn en actrice Julika Marijn kijken net als Etty voorbij de tragedie. Fragmenten uit de dagboeken leiden hen langs Frank Martins zelden uitgevoerde Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke, naar moois van Hanns Eisler en Dmitri Sjostakovitsj. 2014 is Etty Hillesum jaar omdat Etty (1914-1943) 100 jaar zou zijn geworden. In Kazerne Dossin in Mechelen (België) beleefde deze zeer indrukwekkende voorstelling in mei 2014 de wereldpremière van deze onvoltooid verleden tijd.

 

Veerle De Clerck, directeur Festival van Vlaanderen, over Die Weise von Liebe und Tod: “Zonder woorden. Dat zou het makkelijkst zijn om deze voorstelling aan te prijzen. Zonder woorden. Omdat Die Weise von Liebe und Tod zo aangrijpend is, dat je keel dichtgesnoerd zit. Zonder woorden. Omdat alles gezegd wordt, wat wel en wat niet gezegd kan worden, muzikaal weerklinkt. Maar als het dan toch moet met woorden: een heel sereen, maar indringend portret van een jonge vrouw die in volle oorlog vrouw wil zijn; fantastisch. Ogenschijnlijk afstandelijk is Julika, ten opzichte van wat rond haar gebeurt, maar des te sterker laat Christianne haar hele gevoelswereld los op het publiek. Sobere regie, rake setting, fantastische muzikale arrangementen van pianist Eildert Beeftink, meesterlijk vertolkt door het Amsterdam Ensemble.”

De Theaterkrant
Samen met regisseur Moniek Kramer vinden ze een nieuwe vorm uit die het etiket muziektheater en eerdere experimenten waarbij aan het klassieke recital theatrale elementen worden toegevoegd ontstijgt. Deze voorstelling kan zo in het Holland Festival. (***** De Theaterkrant, 30-11-2014).
De Stentor
Die Weise von Liebe und Tod is een voorstelling die teksten van Etty tot leven brengt en koppelt aan muziek. De gekozen formule is zeker treffend. (**** De Stentor, 2-12-2014).
Staalkaart
De stem van Stotijn is ontdubbeld in die van actrice Julika Marijn. Twee vrouwen die doorheen de voorstelling vanzelfsprekend ineenvloeien in de figuur van Etty Hillesum. (Staalkaart, 03-05-2014).