Double Bill: Pensioen en De Joodse vrouw

Rondom de week van 4 en 5 mei 2021 spelen we de twee bovengenoemde voorstellingen, met in achtname van de actuele RIVM regels.

Pensioen
In deze bewerking van het door Thomas Bernard in 1979 geschreven toneelstuk ontmoeten we de familie Huller, bestaande uit twee zusters en hun broer. Vera, Clara en Rudolf Huller (president van de Duitse rechtbank ) trekken zich elk jaar op zeven oktober terug in hun woning om de verjaardag van – hun held – Heinrich Himmler te vieren. Rudolf heeft tien jaar ondergedoken gezeten voor zijn oorlogsmisdaden alvorens bij een belangrijke functie kon krijgen binnen de nieuw Duitse Republiek. De gordijnen zijn dicht want de viering vindt voor de goede orde plaats in het geheim. Ze koesteren het verleden.

De Joodse Vrouw
Omdat ze vermoedt dat zijzelf een nare toekomst tegemoet gaat in het Stuttgart van Hitler-Duitsland (1932) staat Judith, een Joodse vrouw van middelbare leeftijd, op het punt huis en haart te verlaten om naar Amsterdam te vertrekken. Ze wil haar man Fritz, een niet Joodse arts, haar maatschappelijke val besparen. In deze eenakter geschreven door Bertolt Brecht zien we Judith haar vertrek voorbereiden en de dialoog die volgt als Fritz thuis komt. Het eenakter is onderdeel van de cyclus ‘Angst en ellende van het Derde rijk ‘ welke Brecht schreef tussen 1935 en 1937.

Speeldata: 4, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15, 16 mei 2021