Een oorlog om in te wonen

Theater Na de Dam benadert elk jaar jonge theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe productie over de Tweede Wereldoorlog willen maken. Dit jaar is dat de eigenzinnige regisseur Roeland Hofman. Hij schrijft en regisseert Een oorlog om in te wonen, dat op 4 mei in Theater Frascati in Amsterdam in première gaat.

Geïnspireerd door kranten uit die tijd (verzetsbladen, collaborerende kranten, ‘neutrale’ kranten etc.) schrijft Hofman een nieuwe theatertekst voor twee mensen die zich verliezen in hun fascinatie voor de oorlog. Een broertje (Tobias Nierop) en een zusje (Judith van den Berg) zijn op de vlucht en komen terecht in een grotesk verzetscomplot dat ze door heel bezet Nederland heenjaagt. Navigerend door strijdvelden vol collaborateurs, verzetshelden en een enkele historicus die context probeert te bieden, verdwijnen ze steeds meer in een nacht die zo donker is dat sterren niet meer te onderscheiden zijn. Hoe verder ze in hun verhaal verstrikt raken, hoe meer ze los raken van de daadwerkelijke realiteit.

Een oorlog om in te wonen gaat over de verbeelding van een generatie die begrijpt hoe gruwelijk de oorlog was, maar die het tevens vanuit opgewonden naïviteit als iets exotisch beschouwt. Hoe verhoud je je tot zoiets kolossaals en aangrijpends als de Tweede Wereldoorlog als die zo ver van je af staat en in je perceptie vooral een spannend jongensboek is?