Een vrij land

I.v.m. de maatregelen omtrent het coronavirus is deze voorstelling afgelast.

De voorstelling gaat niet door, maar we hebben een tiental ‘gedichtenclips’ gemaakt. Ze dienen om in stilte – op balkon, in de achtertuin, bij de koffie – te reflecteren op de oorlog en 75 jaar vrijheid. We zullen om de drie/vier dagen een nieuwe clip plaatsen. De clips zijn hier te vinden.


Welke keuze maak je als het oorlog is? Vlucht je? Kijk je weg? Kies je voor je gezin? Kies je voor het verzet? Kies je voor de bezetter? Blijf je als burgemeester op je post? Heb je wel een keuze? Wat zijn de gevolgen van je keuze? Keuzes die je in een vrij land niet hoeft te maken. Vragen die je in een vrij land niet hoeft te stellen. Of toch wel?

De theatervoorstelling gaat over het enorme belang van vrijheid. Drie dertigers vragen zich af wat het belang is van alle oorlogsverhalen voor het nu. U bent getuige van de keuzes die de verzetsman, de vluchteling, de soldaat, de burgemeester, de NSB’er en degene die wegkeek, maakten. Bovendien vertellen drie ‘ooggetuigen’ over hun ervaringen: een kleinkind van een NSB’er (Marjonne Maan), een overlevende van Buchenwald (Joop van den Berg) en een Joodse onderduiker (Marion van Straten).

Een voorstelling met acteurs, muzikanten, zangers en dansers, maar óók met mensen die de oorlog écht hebben meegemaakt. Met medewerking van Dance Innovation, het ISW-koor en Historisch Archief Westland.

De productie is in handen van Stichting Vrijheid in samenwerking met Theater in Feite, Zo Geschiedde Producties en en WestlandTheater De Naald en was niet tot stand gekomen zonder de steun van Gemeente Westland, Cultuurfonds Zuid-Holland, Fonds 1818, beheersstichting loswal ‘De Bonnen’. en Kringloopwinkel Re-Sell ’s-Gravenzande.

Een vrij land wordt gespeeld op maandag 4 mei om 15.00 en om 21.00 uur in de Jumbo Koornneefzaal van De Naald. Kaarten kosten € 10,00 inclusief garderobe en een consumptie. Kaarten kunnen gereserveerd worden via www.westlandtheater.nl, telefonisch 0174-636900 of aan de balie gedurende de openingstijden (dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur).

Voorafgaand

Om 15.00 uur, voorafgaand aan de voorstelling, zal burgemeester Bouke Arends van Westland het eerste exemplaar overhandigen van het boek Bezetting en bevrijding van het Westland 1940-1945.

Theater in Feite, Stichting Vrijheid, Zo Geschiedde Producties en WestlandTheater De Naald presenteren op maandag 4 mei de speciale herdenkingsvoorstelling ‘Een vrij land’, in het kader van 75 jaar vrijheid. Een voorstelling over keuzes in oorlogs- en vredestijd. Om 15.00 uur speelt de middagvoorstelling, om 21.00 uur – na nationale dodenherdenking – de avondvoorstelling. Kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar.

Theater in Feite maakte de afgelopen jaren tal van voorstellingen in het kader van 4 mei. De voorstelling Het oorlogsdagboek van Jeane Zwinkels speelde de afgelopen jaren ongeveer 80 keer op Westlandse scholen. De voorstelling De lange schaduw van Sobibor wordt regelmatig voor scholen gespeeld. Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft de voorstelling ook geprogrammeerd. De voorstelling Schuilnaam Bertus speelt momenteel 60 keer voor Westlandse middelbare scholen en Jong in de oorlog – de voorstelling van vorig jaar – zal binnenkort 75 keer op Haagse basisscholen te zien zijn.

Voor meer informatie over de voorstelling: Theater in Feite – Aart van den Berg aart@theaterinfeite.nl en 06-20923833