Eisler On The Go

Musical-grootheid Jon van Eerd kruipt in de huid van de Duitse componist Hanns Eisler, die nazi-Duitsland ontvlucht. In de VS is hij meer dan welkom en vindt hij een tweede thuis als filmcomponist. Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt hij beschuldigd van communistische sympathieën. Een parlementaire enquêtecommissie verhoort hem en zet hem met veel media-aandacht het land uit. Er zijn alleen verliezers. De componist vertrekt verbitterd. De aanklager blijft knarsetandend achter, verstoken van elk gevoel van redelijkheid en nog vele processen te voeren tegen schimmen van een vijandige ideologie.

Hoe actueel kan het zijn? Eisler On The Go gaat over een hardvochtig politiek klimaat dat angst koestert en voedt, over heimwee, over feiten die geen feiten zijn, over neurotische fixaties en slecht begrepen ideologieën. Verontrustend toen. Verontrustend nu.

Jon van Eerd speelt met een topcast van zangers. De leden van het toonaangevende New European Ensemble musiceren op het podium en nemen de kleinere rollen voor hun rekening. De muzikale rode draad wordt gevormd door indringende songs en kamermuziek van Marc Blitzstein en Hanns Eisler, onder andere uit diens magistrale Hollywood Songbook: de twintigste-eeuwse pendant van Schubert’s Winterreise.

Randprogramma
De wereldpremière vindt plaats in Amsterdam tijdens Theater Na De Dam op 4 mei 2017 en gaat daarna op tournee door Nederland. In Amsterdam zal op 4 en 5 mei ook een interessant randprogramma worden vertoond met lezingen, films, koormuziek en zelden uitgevoerde songs. Hiervoor zijn apart kaarten te reserveren.

 

De dichtstbijzijnde herdenking vindt vanaf 19.30 uur plaats op de Dam