En toen waren ze weg

Op 4 mei organiseert Madurodam voor het eerst de Nationale Kinderherdenking. Speciaal daarvoor maakt een grote groep kinderen in samenwerking met Theater Na de Dam die dag in het park een theatrale route over families die tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen zijn en over het bijzondere verhaal van George Maduro. Onder leiding van twee ervaren theatermakers vertellen zij verhalen over families uit o.a. Utrecht, Leeuwarden, Middelburg en Den Haag. Tijdens En toen waren ze weg loop je door een verlaten Madurodam en hoor je over zij die weg gingen of weg moesten gaan van de plek waar zij woonden en niet meer terugkwamen.

De verhalen die in korte scènes verspreid door het park verteld worden, zijn verzameld in de twintig jongerenprojecten die Theater Na de Dam door het hele land vormgeeft. Zo klinken dappere, mooie en kwetsbare stemmen uit heel het land voor even weer heel helder door Nederland in het klein.

Ook is er aandacht voor het verhaal van George Maduro. In 1952 is Madurodam opgericht als oorlogsmonument en fondsenwervingsorganisatie ter ere van deze oorlogsheld. George Maduro was dapper, loyaal en een trouwe vriend. Hij zette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in als reserveofficier der Nederlandse cavalerie. Hij kwam uiteindelijk terecht in concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding, op 8 februari 1945, overleed hij daar aan vlektyfus. 2016 is het jaar van zijn 100e geboortedag en daarom hét moment om zijn verhaal opnieuw te vertellen.

De theatrale route start direct aansluitend aan de Nationale Kinderherdenking op het Maduroplein. Meer informatie  over de Nationale Kinderherdenking vind je op www.madurodam.nl