Flarden (12+)

Schimmen. Kleine stukjes herinnering. Verdrongen of gekoesterd. Zwaar of licht. Jong of oud. Verscheuren we ze? Of bewaren ze in een doosje om niet te vergeten?

Een oude zolder, een magische plek: het is daar waar herinneringen worden bewaard of weggestopt. Net als in je hoofd, daar wonen kleine fragmenten die je verscheuren, of doen glimmen als je eraan terugdenkt. Dát is precies waar onze Jong Laaglanders achter kwamen toen ze een aantal ouderen interviewden over hun belevingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoofdvraag van het onderzoek was: “Hoe beleef je de oorlog door kinderogen?” De herinneringen zijn er. Maar ze komen in stukjes, in flarden.

In het maakproces van Flarden ervaren jonge spelers dat theater ertoe doet. Dat deze manier van verhalen vertellen van belang is. Onder leiding van regisseur Hanneke Jonkers én samen met ervaren amateurspelers Paul Winters en Truce Gielissen maken ze zelf deze voorstelling, waarin ook hun eigen mening en gedachten naar voren komen. Over de Tweede Wereldoorlog én over de wereld van nu.