Fremd-Körper

Fremd-Körper (oorspronkelijke titel ‘Jacke wie Hose’) – naar het levensverhaal van Ella Gericke – gaat over overleven in een verscheurd Duitsland, geteisterd door nazisme en de Tweede Wereldoorlog.

Een arme vrouw trouwt met kraandrijver Max, die haar Sneeuwwitje noemt. Hij sterft en om in nazi-Duitsland te overleven neemt zij de identiteit van haar overleden man aan. Om ontmaskering te voorkomen doet ze mee aan alle mannenspelletjes; ze drinkt bier en schnaps, eet varkenspootjes en neemt de vreemdste beroepen aan, tot kampopzichter aan toe. Ook na de oorlog blijft ze veroordeeld tot een leven als Max.

 

Icoon van het fysieke theater

Karina Holla speelt een toonaangevende rol in de internationale mime. Na de mime-opleiding stond ze de afgelopen dertig jaar met spraakmakende bewegingstheatervoorstellingen op verschillende internationale podia. Naast maker is ze docent aan de mime-opleiding in Amsterdam en de acteursopleiding in Utrecht en doet ze verschillende projecten in onder andere Stockholm, Zagreb en Brazilië.

 

Karina maakt grensverleggende voorstellingen geïnspireerd door bijzondere persoonlijkheden. Vaak sterke vrouwen, uit de geschiedenis van de beeldende kunst, film en literatuur. Het ‘totale anders zijn’ spreekt haar aan: ‘het idee dat er geen pad voor je is uitgestippeld, dat je nieuwe dingen kunt beleven en creëren. Er is moed voor nodig om dingen te veranderen’. Ze speelt met lelijkheid en schoonheid, soms absurdistisch en vervreemdend, maar nooit bedoeld om af te stoten of te provoceren.