FRITZ 75 jaar vrijheid

De theatervoorstelling van Superstar theaterproducties over de jongste knokploegleider van Nederland, de Alkmaarse Fritz Conijn, zal 4 en 5 mei online te zien zijn vanuit de kleine zaal van TAQA Theater de Vest. Het speciaal voor de viering van 75 jaar vrijheid geschreven toneelstuk werd mei 2020 vanwege corona een jaar uitgesteld. Helaas zal het ook dit jaar niet voor publiek gespeeld kunnen worden, maar is er de mogelijkheid om de voorstelling digitaal in huis te halen.

Fritz Conijn wordt juni 1923 in Alkmaar geboren en groeit op als een open, energieke, vrolijke en sociale jongen in een gezin met vijf kinderen. Bij het uitbreken van de oorlog is Fritz nog maar een zestienjarige scholier op het Rooms Katholiek Lyceum (het huidige Petrus Canisius College), maar hij onderneemt direct actie tegen het onrecht dat hij om zich heen ziet. In eerste instantie brengt hij met een goochelact geld bijeen voor de vrouwen van zeelieden die op geallieerde schepen voeren. Al snel volgt hulp aan onderduikers en het regelen van de geldstromen van het illegale Zeemansfonds. Fritz ontpopt zich als een groot organisatorisch talent. Via het ‘natte fonds’ komt hij halverwege de oorlog in aanraking met de topstukken uit het landelijk verzet in de LO en het NSF. Met de toenemende verharding van de bezetting, maar met reële hoop op bevrijding begint Fritz een leidende rol te spelen in diverse knokploegen in Noord Holland en gaat hij over tot gewapend verzet, zoals overvallen op politiebureau’s, wapen- en bonnentransporten en distributiekantoren.
Uiteindelijk begint het net rondom het verzet in Noord-Holland zich te sluiten en wordt het uitvoeren van acties steeds gevaarlijker. Fritz neemt steeds grotere risico’s en wanneer hij in Amsterdam een kameraad probeert vrij te kopen, wordt hij gearresteerd. Na enkele dagen van marteling en verhoor wordt hij op 21-jarige leeftijd door een dolgedraaid bezettingsregime te Vught gefusilleerd. Na de oorlog wordt hem postuum het Verzetskruis toegekend.
Een verzetsmakker noemt hem: “Een snotneus met een groot natuurlijk gezag”. Volgens anderen is hij “de ziel van het Noord-Hollandse verzet”.

FRITZ is een theatervoorstelling over onwaarschijnlijke keuzes, breekbare vrijheid en de kracht van je overtuigingen in een wereld die in brand staat. Door bezoekers aan de previews in september 2020 werd de voorstelling gewaardeerd met maar liefst 4,6 sterren!