Hannie Schaft

Hannie Schaft was een Haarlemse verzetsstrijdster die op 17 april 1945, drie weken voor de bevrijding, door de Duitse bezetters werd geëxecuteerd in de duinen bij Overveen.

 

De dappere verzetsheldin gaf haar leven voor onze vrijheid. Of was zij een extremistische terroriste? Waar ligt het verschil? Is dat alleen maar afhankelijk van het perspectief van winnaars of overwonnenen? Is het in de strijd voor gerechtigheid toegestaan om tegenstanders met geweld te bestrijden? Kende Hannie Schaft ook twijfels of morele dilemma’s?

 

Helmert Woudenberg onderzoekt hoe Hannie Schaft van een eenvoudig rechtenstudente uitgroeide tot een van de gevaarlijkste en meest gezochte tegenstanders van de Duitse bezetters. Een vrouw die geen genoegen nam met het bezorgen van verzetsblaadjes of het saboteren van een elektriciteitscentrale. Een vrouw die met eigen handen een eind maakte aan de levens van collaborateurs en verraders, “… omdat het moest gebeuren”. Omdat ze bij zoveel onrecht niet meer lijdzaam en werkloos wilde toekijken.