Herdenken met NELLEKE NOORDERVLIET

In Caprera Bloemendaal komen we op deze bijzondere avond samen ‘onder de kap’ van het theater, met schrijfster Nelleke Noordervliet. Zij stelt speciaal voor de herdenking een literaire lezing samen, waarbij ze op haar eigen manier stilstaat bij oorlog en vrede. Haar verhalen worden muzikaal omlijst door pianiste Hanna Shybayeva.

NELLEKE NOORDERVLIET

Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Rond 1980 begon ze aan een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw, barones Everdina Huberta van Wijnbergen. Het boek verscheen uiteindelijk in 1987 als Tine of De dalen waar het leven woont. Meteen werd Noordervliet erkend als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers. Vervolgens publiceerde ze veelgeprezen romans als Het oog van de engelDe naam van de vaderUit het paradijsPelican BaySnijpunt en Zonder noorden komt niemand thuis.

Behalve in romans en verhalen uitte Noordervliets belangstelling voor geschiedenis zich ook in boeken als Altijd roomboter, over haar overgrootmoeder, en in boeken die ze schreef voor het Rijksmuseum en voor de Amstelhof.

Nelleke Noordervliet is columniste voor Trouw en voor en het Radio 1 programma OVT. Haar boeken zijn meermaals genomineerd en bekroond en in verschillende talen vertaald. In 2018 werd haar de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs toegekend voor haar gehele oeuvre.

HANNA SHYBAYEVA

De Nederlandse/Wit-Russische pianiste Hanna Shybayeva, geboren in 1979 in Minsk, begon haar pianostudie op zesjarige leeftijd. Door de jaren heen groeide Hanna van “wonderkind” uit tot de volwassen en boeiende pianiste die zij thans is, geprezen door pers en publiek vanwege haar muzikale en eigenzinnige interpretaties, haar energie en de rijkdom van haar kleurenpalet;  de solistenrol geeft haar evenveel voldoening als haar optreden als kamermuziekpartner.