Het eeuwige lied en Als de lente komt

Het is een traditie dat er in Cascade na afloop van de Dodenherdenking een voorstelling wordt gespeeld of een film wordt vertoond in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar vertoont Cascade in samenwerking met het Develsteincollege de voorstellingen ‘Het eeuwige lied’ en ‘Als de lente komt…’.

Het eeuwige lied schetst het leven van uiteenlopende personages die zich in verschillende oorlogssituaties bevinden. Een soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Een NSB-gezin in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook de hedendaagse vluchtelingproblematiek komt aan bod. Een weduwe uit Syrië moet op de vlucht met haar kinderen en komt na een lange reis in Nederland terecht. Door de ogen van twee jonge meiden kijken we terug op het verleden. Blijft het altijd het zelfde eeuwige lied van oorlog na oorlog of leren we toch van gebeurtenissen uit het verleden? (Deze voorstelling wordt gespeeld door: Laura en Daphne Schellen)

Als de lente komt… beschrijft het leven in Syrië door de ogen van een klein jongetje, een jonge vrouw die op het punt staat te trouwen, een militair en de oudste dochter uit een gezin waarvan de vader verdwenen is. Je krijgt een kijkje in de ongeregeldheden in het land waardoor de personages gedwongen zijn actie te ondernemen. Hiba Dadouch (dochter van Nederlandse moeder en Syrische vader, tevens schrijfster van dit toneelstuk) probeert een beeld te schetsen van de mens achter de vluchteling. De verhalen die vluchtelingen meenemen komen tot leven. Hiba heeft haar stuk geschreven in de hoop daarmee meer begrip te creëren voor de vluchtelingen in ons land. (Deze voorstelling wordt gespeeld door: Hiba Dadouch)

De voorstellingen vinden plaats na afloop van de Dodenherdenking en wordt mede mogelijk gemaakt door het herdenkingscomité 4 en 5 mei Hendrik-Ido-Ambacht en Oranjevereniging Wilhelmina Juliana. De voorstellingen duren beiden +/- 30 minuten, tussendoor is er een kleine pauze. Aanvang 21.00 uur.