Het Geheugen van Rotterdam

Een locatievoorstelling over herdenken

“Herdenken is herbeleven en daarom moet herdenken een ervaring zijn, niet een paar droge woorden, maar iets dat de zintuigen aanspreekt. Een belevenis, een ervaring.”

 

Hoe herdenk jij? Alleen op 4 mei door 2 minuten stil te zijn? En welke oorlog herdenk je dan? Hoe vrij ben je om te herdenken zoals je wilt? Of misschien wel om te vergeten?

 

In Het Geheugen van Rotterdam ga je als publiek mee achter de schermen van een bijzondere herdenkingsbijeenkomst. Je wordt meegenomen door de vertrekken van Arminius, zoals de nog niet eerder opengestelde gewelven, de ondergrondse ruimte.

 

In deze politieke komedie worden spanningen blootgelegd tussen de tragedie van toen en de politieke belangen van nu. De manier waarop we de Tweede Wereldoorlog herdenken is ook in 2014 nog onderwerp van een stevig debat. Is het een zaak voor iedereen of is de herdenking van dé oorlog voorbehouden aan de slachtoffers? Mag je accepteren dat hij langzaamaan uit ons collectieve geheugen gaat verdwijnen? Of moeten we voor de vele mensen die een andere oorlog in zich meedragen de oorlogsherdenking breder trekken en ons ook richten op hedendaagse oorlogen?

 

Onderwater Producties maakt multidisciplinaire voorstellingen en vertrekt vanuit actuele, maat- schappelijke thema’s en persoonlijke ervaringen van de makers. Hun eerdere voorstellingen zijn FutureShock Festival (2013), FutureShock (2012) over de schoonheid van ouder worden en Insomnia (2011, juryprijs EnschedeFringe en nominatie Theateraffiche Prijs).

 

Het Geheugen van Rotterdam speelt van 1 t/m 25 mei 2014.