Het hemelse leven

Over de voorstelling

Het Hemelse Leven kwam in 2010 tot stand op initiatief van het Grachtenfestival, waar het ook in première ging.

Ramsey Nasr, de Dichter des Vaderlands, sopraan Hanneke de Wit, violiste Rosanne Philippens en het Amsterdam Ensemble bundelen hun krachten in een productie, die poëzie, geschiedenis en muziek samen bundelen in een emotionele reis door het culturele landschap van Nederland en Duitsland gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw.

 

Mahlers Vierde Symfonie vormt het hart van de voorstelling. Ramsey Nasr, die vermaard is om zijn retorische gaven als dichter, schrijver en acteur, heeft een gedicht geschreven dat een web van artistieke kruisverbanden rondom het centrale verhaal in het gedicht weeft, namelijk Mahlers plaats in de grootse maar tragische carrière van de dirigent Willem Mengelberg, in de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Nasrs werk is vormgegeven naar de Symfonie: het valt uiteen in vier delen, die elk de dramatische spanningsboog van het corresponderende deel uit de symfonie volgen.
De pianist van het Amsterdam Ensemble, Eildert Beeftink, heeft een kamermuzikale bewerking van Mahlers Vierde Symfonie gemaakt, die van een zelfde intensiteit en intimiteit is als Nasrs gedicht. Het arrangement voor piano, viool, cello, klarinet en sopraan keert de contrapuntische, naïeve kamermuzikaliteit van de Symfonie binnenstebuiten. De partituur is uitgedistilleerd tot vijf kristalheldere lijnen, die niettegenstaande hun geringe aantal de symfonische diepte van het werk krachtig weergeven.

 

Deze voorstelling duurt (inclusief pauze) 2 uur en 10 minuten. Dat betekent dat de voorstelling rond 23.10 uur is afgelopen. Voor bezoekers van de Nacht Na de Dam: de entree van de Stadsschouwburg blijft gedurende de hele avond open.

Trailer