HET LOT VAN LOTERIJMAN

In 1959 is een veroordeelde Duitse oorlogsmisdadiger (die Nederland nooit meer in mocht) stiekem de grens overgestoken en naar Baarn gekomen om een schat op te graven die hij op 4 mei 1945 in het Baarnse Bos begraven had. Maar hij kon zijn oorlogsbuit niet meer vinden omdat de drie bomen die hij bij het verstoppen als referentie had gebruikt weg waren. In 1960 heeft de Nederlandse regering gezocht. En niks gevonden. Drie ministeries werkten daarna samen en gaven de oorlogsmisdadiger een tijdelijke verblijfsvergunning om het aan te komen wijzen. Maar hij kwam niet opdagen. Einde verhaal.

In 2016 ging de Utrechtse verhalenjager en wijkgenoot Leon Giesen | Mondo Leone als gastconservator van het Nationaal Militair Museum op zoek naar de ware toedracht. En vond van alles. Onder andere een vergeten moord.

Het lot van Loterijman is een spannend en ontroerend verhaal waarbij Leon Giesen alle middelen gebruikt die hem ter beschikking staan. In dit geval zijn dat film, foto’s, muziek en een peloton van de genie vanuit Soesterberg. De muziek, waaronder de liedjes ‘21’ en ‘Stil is de wind’, zorgen er voor dat het verhaal door de tijd heen komt en verdwenen mensen weer enigszins gaan leven. En het peloton van de genie zorgt er voor dat we voor eens en voor altijd zeker weten of er nou nog iets begraven ligt in het Baarnse Bos of niet.