Het Onderzoek

Het Nationale Toneel presenteert in de Koninklijke Schouwburg een theatrale lezing van Het onderzoek een toneelstuk van Peter Weiss. Casper Vandeputte regisseert de acteurs van het Nationale Toneel deze avond.

 

Het onderzoek was het tweede toneelstuk van Peter Weiss. Hij schreef het naar aanleiding van de Frankfurter Processen, die tussen 1963 en 1965 plaatsvonden. Deze processen baarden veel opzien, omdat voor het eerst in Duitsland in de openbaarheid en onder grote mediabelangstelling een nauwgezet en ondraaglijk beeld werd geschetst van het dagelijks leven in de concentratiekampen. Weiss baseerde zich uitsluitend op de proces-transcripties. Hij noemde het resultaat een ‘oratorium in elf gezangen’. Iedere zang behandelt een aspect van het gruwelijke, dagelijkse leven in Auschwitz. Voor Theater Na de Dam maakt Casper Vandeputte een selectie van scènes.

 

 

Peter Weiss (1916-1982) was een Duits-Zweedse (toneel)schrijver, beeldend kunstenaar en filmmaker van half-Joodse afkomst. In 1935 vluchtte hij met zijn ouders voor het nationaalsocialisme naar Engeland. Tussen 1935 en 1938 studeerde hij aan de kunstacademie in Praag. Vanaf 1939 tot aan zijn dood woonde hij in Zweden. In 1946 werd hij Zweeds staatsburger. Met zijn eerste toneelstuk De vervolging van en de moord op Jean Paul Marat opgevoerd door de verpleegden van het krankzinnigengesticht van Charenton onder de regie van de heer De Sade verwierf hij in 1963 wereldfaam.