Het Verlaten Hotel

Juf Sabine leest een spannend en ontroerend oorlogsboek voor. Het Verlaten Hotel van Mirjam Elias. De Tweede Wereldoorlog door de ogen van kinderen die Joodse vriendjes zien verdwijnen. Ruben, Jasper en Lizzy krijgen een idee: ‘We maken een toneelstuk van dit verhaal.’ Ineens lopen heden en verleden door elkaar.


TOEN
De voorstelling begint met repetities van scènes uit het (waargebeurde) boek. De Amsterdamse Ronny woont in hotel Atlantic, broeinest van verzet. Er komt ineens een muur in zijn school. Saartje moet naar de achterkant want ze is Joods.
In het diepste geheim speelt Ronny met een onderduikertje in een kelder: Willy uit de Haagse Zeeheldenbuurt. Maar als Ronny ziek wordt, gaat het mis…

 

NU
‘Voor wie ben jij daarzo?’ Die vraag kwelt Mo die Willy speelt. Hun school is een culturele mix. Laila (Saartje) is half Palestijns, Ruben (Ronny) half joods. ‘Mogen wij daarom geen vrienden zijn?’, rappen zij. Broer Hassan houdt Laila in de gaten.Ineens is zij weg. Dan ontdekken de spelers wat hen bindt…


Jaspers vader Armin die een oorlog ontvluchtte, beschrijft zijn ideale paspoort: Woonplaats: de wereld. Geloof: vrijheid. Nationaliteit: mens.