Hitler is dood

Hitler is dood. Zijn voornaamste secondanten Goebbels en Himmler hebben zich van het leven beroofd. Al snel vallen Goering en Speer in handen van het Westen. De As van het Kwaad is overwonnen, de wereld ligt in puin. Er moet aan een opkuis begonnen worden, en schuldigen moeten worden gestraft.
Tegen de achtergrond van een stad in puin, pogen drie jonge geallieerde medewerkers een moraal te ontwikkelen voor de toekomst. Tussen de beklaagden onderling ontstaan intussen spanningen en meningsverschillen. Want de overlevingsstrategie van de één betekent het doodvonnis voor de ander. Hitler is dood. Maar de bittere erfenis die hij nalaat is enorm.

 

Hitler is dood werd door het Nederlandse vaktijdschrift De Theatermaker TM uitgeroepen tot beste muziektheatervoorstelling van het jaar. In december 2009 kreeg Stijn Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs voor het stuk.

De pers

“Boeiende voorstelling over de Neurenberg-processen. Wie heeft schuld, wie niet? De schrijver en regisseur Stijn Devillé zet u aan het denken.” (Wouter Hillaert in De Standaard)

 

“Hitler is dood is majestueus muziektheater dat een vlijmscherp portret van machtsmisbruik schetst.” **** (Els Van Steenberghe in Knack)

 

“Hitler is springlevend. ’t Arsenaal en Braakland/Zhebilding leveren straf docudrama met ‘Hitler is dood’” **** (Liv Laveyne in De Morgen)

 

“Rechtbankdrama dat zowel documentair als theatraal grote indruk maakt. Hitler is dood is sober geënsceneerd, waardoor de nadruk op de tekst komt te liggen, die niet enkel inhoudelijk maar ook ritmisch prachtig ineensteekt.” *** (Evelyne Coussens in Zone Magazines)

 

Bekijk de trailer