Ik ben er nog

Inmiddels begint het een traditie te worden dat er in Cascade na afloop van de Dodenherdenking een voorstelling of film gespeeld wordt in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar bezoekt presentatrice, actrice en schrijfster Debby Petter Cascade om haar intieme voorstelling Ik ben er nog te laten zien. De voorstelling is gebaseerd op haar gelijknamige boek en vertelt het indrukwekkende verhaal over wat een oorlog met mensen doet. Het verhaal dat haar eigen moeder uiteindelijk kon vertellen.

 

Een moeder en een dochter. Tegen de moeder zei een buurvrouw na de oorlog: “God kind, ben je er nog?” Dat zinnetje, die vraag is er altijd gebleven. In de voorstelling vertellen deze moeder en dochter het verhaal dat niet alleen het leven van de moeder bepaalde, maar ook dat van haar dochter. Want ze wist altijd dat haar moeder veel verzweeg. En natuurlijk wist ze ook dat ze het niet voor niets verzweeg: wat onverdraaglijk is laat zich immers nauwelijks verwoorden.

 

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het 4-5 mei comité Hendrik-Ido-Ambacht en Oranjevereniging Wilhelmina Juliana.