Ik ben er nog

Toneelspeelster en voormalig nieuwslezeres Debby Petter vertelt in haar indringende monoloog het verhaal van een meisje dat in de oorlog alles verloor. Het is het verhaal van haar moeder. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek, waarmee Debby in 2009 als schrijfster debuteerde. Twee jaar later bracht zij het verhaal voor het eerst naar intieme theaterzalen. Sindsdien heeft Debby de voorstelling meer dan honderd keer gespeeld in theaters door het land.

Debby Petter: “Als kind wist ik niet dat wij Joods waren, totdat een vriendinnetje me erop wees. Ik vroeg: ‘Mama, wat is dat, Joods?’. Ze zei: ‘Kind, dat leg ik nog wel uit’. In een kast vond ik haar poëziealbum. Daarin stonden de namen Daniël en Julius, haar broers. Ik begreep er niks van, ze had mij nooit over hen verteld. Veel later hoorde ik dat ze zijn getransporteerd naar Westerbork en vermoord in Auschwitz. In vijf jaar tijd verloor mijn moeder, die ondergedoken zat, niet alleen haar broers, maar ook haar ouders. Een buurvrouw zei tegen haar na de oorlog: ‘God, kind. Ben je er nog?’.”

De voorstelling wordt ingeleid door journalist Frits Barend. Bezoekers wordt aangeraden zich warm te kleden en eventueel regenkleding mee te nemen. Ook bij slecht weer gaat de voorstelling door.

Het Nationaal Holocaust Museum bevindt zich in de voormalige Kweekschool tegenover de Hollandsche Schouwburg.