Ik ben niet de oorlog (première)

Over de voorstelling

“Mama, ik ben toch ook Duits? De Duitsers hebben miljoenen mensen vermoord, toch?”

 

Dit zijn vragen die de Berlijns-Utrechtse actrice Carolien Zimmermann krijgt van haar jonge dochters. Er is geen ontkomen aan. Zimmermann stort zich met humor, nieuwsgierigheid en zelfspot op de donkere kant van haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt daarin naast de schaamte ook de liefde.

In een meeslepende voorstelling zoekt Zimmermann samen met de virtuoze muzikant Daniel Cross (Rosa Ensemble) naar het antwoord op jarenlange meegezeulde vragen die secuur waren weggestopt en onbeantwoord gebleven. Ze betreedt een zolder waar het verleden tot nu toe onaangetast ligt. Omgevallen, omgeduwd met een dikke laag stof. Zimmermann durft het aan het verleden te ontmaskeren. De geschiedenis wordt persoonlijk en pijnlijk.

 

“Mijn opa Erich Zimmermann is SA-lid en chauffeur van Obergruppenführer Lutze. Hier staat hij samen met Hitler op een foto in de krant. Mijn Nederlandse opa, Jaap de Ranitz, is ondertussen ondergedoken. En hier ben ik, moeder in Nederland, kleindochter van een nazi en van een verzetsstrijder. Op zolder in Berlijn liggen nog laarzen, brieven van het front en de zakagenda van ’44. Het wordt tijd om eens op te ruimen.”

 

Met dank aan Gerrit Streekstra, Eric Goossens en mijn ouders.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door het Rosa Ensemble, Stichting Vredeseducatie, Fort van de Democratie, DepARTmentstore, CBKU, Gemeente Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam.