Ik ga op reis…!

”Ik ga op reis….! Pieter, wil jij mijn fidel bewaren, tot ik weer terug ben?”

De muziektheater-voorstelling gaat over ”kinderen in de oorlog” en wordt gedeeltelijk door kinderen gespeeld. Geschikt vanaf 11 jaar en ouderen (familie-voorstelling) Het verhaal speelt zich af op historische locaties in Rotterdam-Kralingen. Twee Nederlandse gezinnen, gereformeerd en Joods wonen boven elkaar. Pieter en Esther (11) zijn de beste maatjes. Ze leren elkaars wereld kennen: gezin, school, kerk, synagoge, etc Met een grote klap kom de oorlog hun leven binnen: het bombardement van Rotterdam. Bommen vallen tot een paar straten verder. Niet veel later beginnen de beperkingen voor Joden, de terreur, het verzet, het onderduiken, de hongerwinter passeren de revue. De muziek speelt een speciale rol. Als Esther ”op reis” gaat vraagt zij aan Pieter op haar viool te passen en speelt een afscheidsmelodie. het wordt de tune van de voorstelling In een laatste dramatische slotscene wordt het Pieter duidelijk, dat Esther het niet heeft overleefd. Het was een ”enkele reis….” Maar hij heeft nog haar viool en muziek en zo blijft ze in levende herinnering zoals de Joodse wijsheid leert.

Het verhaal wordt verteld door Pieter, inmiddels 81, als flashbacks uit zijn leven aan zijn kleinzoon Johan (11), die een werkstuk over de oorlog moet maken. Johan ontdekt dat het ”zondebokken”, het wegzetten van minderheden, alleen omdat ze ”anders” zijn, al op kleine schaal begint. In zijn eigen schoolklas. Daarover zal zijn werkstuk gaan.

De voorstelling speelt direct aansluitend op de dodenherdenking om 20.00 u bij het monument ‘steen van de miljoenen tranen” tegenover de speellocatie.