In Vrede

In opdracht van Theater Na de Dam maakte de jonge schrijver Rik van den Bos een nieuw toneelstuk over de Tweede Wereldoorlog: In Vrede. Tegelijk met andere stadsgezelschappen in het land presenteren de grootste toneelgezelschappen van ons land in hun eigen stad deze bijzondere nieuwe tekst aan het publiek.

 

In In Vrede worstelen drie personages, bewust of onbewust, met de sporen van een dood gewaande oorlog. Een man van zestig ontdekt dat zijn ouders niet zijn biologische ouders zijn, maar zijn onderduikouders. Hun gehele leven hebben zij dit voor hem verborgen weten te houden. Zijn echte ouders blijken joods en zijn tijdens de oorlog verraden door de buren. Die buren hadden een dochter die alles gezien heeft. Dit meisje, inmiddels een hoogbejaarde vrouw, heeft zichzelf in haar ouderlijk huis opgesloten en straft zich elke dag voor het verraad van haar ouders. Tussen deze twee personages door zwerft een man van begin dertig, die denkt dat de Tweede Wereldoorlog iets uit de geschiedenisboekjes is, maar ondertussen achterna wordt gezeten door de spoken van de oorspronkelijke bewoners van zijn huis uit die periode.

 

Drie verhalen die schetsen hoe de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten, ook nu nog hun sporen nalaten in onze samenleving. Hoe de vrede die zeventig jaar geleden uitgeroepen werd, voor veel mensen nog lang geen vrede is. En hoe genadeloos de wapens zijn waarmee wij ons beschermen tegen verlies, verdriet en schuld.

 

Struikelsteentjes wandeling

Na de lezing in het Stadshuis is het mogelijk om om 22.00 vanaf de st Janskerk op het Vrijthof mee te lopen in een wandeling langs 5 plekken waar een struikelsteentje is of nog wordt geplaatst. Struikelsteentjes zijn steentjes met de naam van gedeporteerde mensen, hun geboortejaar en
de datum waarop hij/zij is vermoord. Ze zijn of worden geplaatst voor het huis waar de persoon heeft gewoond. Bij elke plek zal Hans van Leipsig, acteur van Toneelgroep Maastricht een passende tekst uitspreken. De struikelsteentjes wandeling wordt georganiseerd door Studium Generale en het Comité Struikelsteentjes Maastricht.

 

 

De oorlog is de geschiedenis van iedereen die zijn wortels in West-Europa heeft. De passieve opstelling van de een heeft voor een deel het lot van de ander bepaald. Dat inzicht verliest nooit zijn belang en dat wil ik emotioneel toegankelijk maken voor mensen voor wie dat nog niet het geval is.” – Rik van den Bos

 

In Vrede is opgedragen aan Ruben Koster en Josua Ossendrijver, die over zijn levensverhaal het boek Verdoezeld Verleden schreef.

 

Tegelijk met Toneelgroep Maastricht presenteren ook onderstaande stadsgezelschappen deze tekst in hun stad:
Klik hier voor toneelgroep Amsterdam
Klik hier voor Theater Utrecht
Klik hier voor Ro Theater
Klik hier voor Zuidelijk Toneel
Klik hier voor Tryater Leeuwarden
Klik hier voor Noord Nederlands Toneel en Moeremans & Sons