Jouw vrijheid, mijn vrijheid

Het koor van het 4 Mei-Projekt uit Groningen geeft al sinds 1979 elk jaar een reeks concerten op en rond 4 mei en vertolkt daarmee haar betrokkenheid bij actuele thema’s rond vrede en sociale rechtvaardigheid.

In 2016 brengt het koor een uniek en actueel muziekprogramma over ‘VRIJHEID’ onder theatrale begeleiding van jonge acteurs van de Jeugdtheaterschool van VRIJDAG. Met het programma ‘jouw Vrijheid, mijn Vrijheid’ wil het 4 Mei-Projekt vieren dat Nederland al ruim 70 jaar met zo veel Europese landen in vrede en vrijheid leven. 

Het koor van het 4 Mei-Projekt zingt liederen en moderne composities over mensen, die op allerlei verschillende manieren op zoek zijn naar vrede en vrijheid. Over slaven die door hun opstand vrijheid verwerven in een nieuwe staat zoals in de compositie van de Haïtiaans-Amerikaanse componist Sidney Guillaume over Haïti. Over vrede en vrijheid in Europa zoals in het speciaal voor het 4 Mei-Projekt gecomponeerde werk Dona Nobis Pacemvan Feike van Tuinen, dat op 16 april in première gaat. Over innerlijke vrijheid zoals in ‘Being Peace’ van Russell Peterson op teksten van Thich Nath Hanh of de gevaren van de zoektocht naar vrijheid over zee zoals in de Finse liederen van Aulis Sallinen.

Jonge acteurs van de Jeugdtheaterschool VRIJDAG uit Groningen verbeelden dilemmas rond vrijheid in korte voordrachten op basis van gedichten van o.a. Marion Bloem en Ilja Pfeijffer. 

 

Speelijst

– Zaterdag 16 april 20.00 uur
Leeuwarden: Natuurmuseum Fryslân
Woensdag 4 mei 21.00 uur
Groningen: Der Aa-Kerk
– Donderdag 5 mei 12.00 uur
Groningen: Doopsgezinde Kerk
– Vrijdag 27 mei 12.00 uur
Den Haag: Haagse Hogeschool
– Vrijdag 27 mei 20.00 uur
Goude: Cultuurhuis Garenspinnerij