Kabar Angin

Jongeren uit Breda verdiepten zich onder leiding van theatermaker Koen Verheijden in de geschiedenis van Breda ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film, “Kabar Angin”.

Op 4 en 5 mei blikken we na 75 jaar terug op een vergeten en zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Koen Verheijden ontwikkelt samen met een groep jongeren en een groep Indische ouderen van zorgcentrum Raffy een theatrale ervaring. Centraal staat de oorlogsperiode in voormalig Nederlands-Indië, de aankomst van de Indische Nederlanders in Breda en we stellen ons de vraag waarom we nu, anno 2021, zo weinig afweten van deze geschiedenis.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.