Kamp

Enkele voorstellingen zijn voor altijd & eeuwig. Kamp kan niet vaak genoeg en altijd op 4 mei gespeeld worden.

Een enorme maquette van Auschwitz vult het podium. Overvolle barakken, een spoorlijn, de poort met de woorden Arbeit macht frei. Met de reconstructie op schaal probeert Hotel Modern zich het onvoorstelbare voor te stellen: de grootste massamoord in de geschiedenis, gepleegd in een stad die speciaal voor dat doel werd gebouwd. Zestig jaar na de ontruiming is Auschwitz een grimmig icoon van de moderne tijd, maar ook een mythische ramp, bijna een sprookje. Wat er gebeurd is, is bijna onmogelijk te geloven, soms zelfs voor degenen die het meemaakten.

Op het toneel wekt Hotel Modern de miniatuurversie van het kamp tot leven: duizenden geknutselde poppetjes van acht centimeter verbeelden de gevangenen en hun beulen. Als reusachtige oorlogsverslaggevers dwalen de spelers met minicamera’s door de maquette. Ze filmen de gebeurtenissen en maken het publiek ooggetuige.

“Al die realistische elementen dragen bij tot een voorstelling die zo aangrijpend is, dat het publiek de afloop in stilte beleeft en niet meer weet of het moet klappen of zwijgend de zaal verlaten” (Noordhollands Dagblad). Die indruk maakt de voorstelling overal ter wereld.