Kunstenaars in oorlog

Over de voorstelling

In een live hoorspel volgen we vier bekende Nederlandse kunstenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met als belangrijkste uitgangspunt: wat is de verantwoordelijkheid van de kunstenaar in oorlogstijd?

Kunstenaars in Oorlog toont vier verschillende reacties van de Nederlandse kunstenaars Piet Mondriaan, Charley Toorop, Johannes Heesters en Gerrit Jan van der Veen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De een vlucht, terwijl de ander zich verzet. De een heult met de vijand, terwijl de ander het leed van de oorlog via kunst probeert te verwerken. Daarmee gaat deze intieme muziektheatervoorstelling niet alleen over Mondriaan, Heesters, Toorop en van der Veen – maar over ons allemaal.

 

Pers

Theaterkrant

“De dramatisering van de scènes zorgt ervoor dat je je als kijker of luisteraar inleeft. En daarmee komt de centrale vraag van het stuk dicht op de huid van het publiek. Wat zou jij doen in oorlogstijd?”

NRC Handelsblad

“Met een scherp oog voor details en niet zonder enige ironie heeft regisseur Jori Hermsen hier een voorstelling gemaakt met een intrigerende vormgeving en een effectieve inzet van eenvoudige middelen”

 Teaser