Leedvermaak

Op 4 mei zal De Utrechtse Spelen voor het eerst een bijdrage leveren aan het programma van Theater na de Dam in Utrecht. Artistiek directeur Thibaud Delpeut ensceneert tussen 21:00 en middernacht een theatrale lezing van Leedvermaak van de bekroonde schrijfster Judith Herzberg (1934) in Theater De Paardenkathedraal, de monumentale voormalige manege in Wittevrouwen.

 

Herzberg schetst met Leedvermaak de structuur van een getraumatiseerde familie, die het leed van de Tweede Wereldoorlog niet achter zich kan laten. Het Joodse echtpaar Ada en Simon geven een groot feest ter ere van het derde huwelijk van hun enige dochter Lea. Naarmate de bruiloft vordert wordt de ogenschijnlijk vrolijke stemming overschaduwd door donkere gevoelens: oude, vaak gemeenschappelijke wonden worden opengehaald en nieuwe kwetsbaarheden worden gevormd. Leedvermaak werd in 1989 verfilmd door Franz Weisz. De film ontving drie Gouden Kalveren.

 

Judith Herzberg debuteerde in 1961 met haar eerste gedichten in Vrij Nederland. In 1963 verscheen haar eerste bundel, Zeepost. Vanaf het begin van de jaren zeventig volgden toneel- en tv-stukken, filmscripts en teksten voor musicals. Leedvermaak is onderdeel is van de trilogie Leedvermaak/Rijgdraad/Simon. Herzberg’s werk werd o.a. bekroond met de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs en de P.C. Hooftprijs voor poëzie.

 

Leedvermaak wordt deze avond gelezen o.a. door Marlies Heuer, Wendell Jaspers, Eline ten Camp, Peter Blok, Hein van der Heijden, Jan-Paul Buijs, Vincent van der Val en Bram Gerrits.