Leger

De jonge soldaat Berk keert terug van een missie. Maar thuis kan hij niet meer aarden. In de oorlog heeft hij zijn vriend en kameraad verloren. Als diens vader hem vraagt mee terug te gaan naar dé plek – hij wil de laatste momenten van zijn overleden zoon beleven en begrijpen – biedt Berk hevig weerstand. In zijn nachtmerries keert hij steeds terug naar de verschrikkelijke gebeurtenis. Een pijnlijke en heftige confrontatie die uiteindelijk leidt tot bevrijding.
Gijs Naber en Herman Gilis zijn beiden gefascineerd door de oorlog. Waar de fascinatie van Gilis vooral gericht is op de soldaten van de Tweede Wereldoorlog – jongens die vaak geen idee hadden waar ze terecht waren gekomen- vraagt Naber zich vooral af waarom zijn leeftijdgenoten zich laten verleiden tot het soldatenleven.
Speciaal voor deze topacteurs van het Ro Theater schreef Rik van den Bos Leger, over soldaten in Nederlandse oorlogsmissies en hun trauma’s. Alize Zandwijk regisseert beide acteurs in dit aangrijpende drama, dat gebaseerd is op waargebeurde verhalen.