Leger

Het Ro Theater speelt komend seizoen de nieuwe Nederlandse voorstelling LEGER. Topacteurs Gijs Naber en Herman Gilis geven speciaal voor Theater Na de Dam een voorproefje van het stuk van schrijver Rik van den Bos.

 

Gijs Naber en Herman Gilis zijn beiden gefascineerd door oorlog. Waar de fascinatie van Herman Gilis vooral gericht is op de soldaten van de Tweede Wereldoorlog – jongens die vaak geen idee hadden waar ze terecht waren gekomen- vraagt Gijs Naber zich vooral af waarom zijn leeftijdgenoten zich laten verleiden tot het soldatenleven.

 

Rik van den Bos ondervraagt Gilis over diens verregaande identificatie met de jonge soldaten die erop uit werden gestuurd om Europa te bevrijden. Onlangs adopteerde hij twee graven van gesneuvelde Amerikaanse soldaten.

 

 

Na dit persoonlijk interview geven Herman Gilis en Gijs Naber een theatrale lezing van de nieuwe tekst van Van den Bos: LEGER, over soldaten in Nederlandse oorlogsmissies en hun trauma’s. De jonge soldaat Berk keert terug van een missie. Maar thuis kan hij niet meer aarden. In de oorlog heeft hij zijn vriend en kameraad verloren. Als diens vader hem vraagt mee terug te gaan naar dé plek – hij wil de laatste momenten van zijn overleden zoon beleven en begrijpen – biedt Berk hevig weerstand. In zijn nachtmerries keert hij steeds terug naar de verschrikkelijke gebeurtenis. Een pijnlijke en heftige confrontatie die uiteindelijk leidt tot bevrijding.

 

De voorstelling LEGER is vanaf maart 2015 te zien in de Nederlandse theaters.

 

GIJS NABER

Gijs Naber (1980) is sinds 2007 acteur bij het Ro Theater en was te zien in Vreugdetranen drogen snel, Dood van een Handelsreiziger, Woef Side Story en Lang en Gelukkig en vele andere producties. Voor zijn rol als Biff Loman in Dood van een Handelsreiziger ontving hij in 2012 de toneelprijs Arlecchino. Naast theater is Gijs bekend van zijn vele films als Zwartboek, Loft en De Heineken Ontvoering, en televisieseries als Lieve Liza en Penoza.

 

 

HERMAN GILIS

Herman Gilis (1951) is sinds 1998 verbonden aan het Ro Theater. Hij speelde onder andere in Koning Lear, Dood van een Handelsreiziger, Oedipus, Vreugdetranen drogen snel en vele andere producties. Voor zijn rol in Vrijdag van Hugo Claus won hij in 1997 een Louis D’Or. In 2012 is Herman nogmaals genomineerd voor de Louis d’Or voor zijn rol als Willy Loman in Dood van een Handelsreiziger.

 

RIK VAN DEN BOS

Rik van den Bos (1982) studeerde in 2008 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als schrijver. Hij creëert in zijn toneelstukken onthechte, geïsoleerde situaties waarin van een afstand wordt gereflecteerd op deze tijd. De stijl is humoristisch, maar altijd doordrenkt van tragiek. Hij schreef o.a voor: Generale Oost, Firma Rieks Swarte, NNT, Ro Theater, de Parade, de Veenfabriek, Toneelschuur Producties, Toneelgroep Oostpool, Lunchtheater Bellevue en samen met Maurits van den Berg maakt Van den Bos deel uit van BERG&BOS.

In 2010 ontving Rik van den Bos het Charlotte Köhler Stipendium.