Leger – Nieuw stuk over de soldatenziel

De jonge talentvolle toneelschrijver Rik van den Bos schreef speciaal voor het Ro Theater dit bizarre stuk over twee mannen die direct of indirect getraumatiseerd zijn door de oorlog. Een jongere en een oudere man worden achtervolgd door nachtmerries en angstdromen. De jonge man heeft gevochten en kan zich niet meer los maken van de beelden van angst en geweld. De oudere man heeft zijn zoon verloren en wil begrijpen, voelen en horen wat de zoon heeft meegemaakt.

 

De oudere man probeert de soldaat zover te krijgen mee terug te gaan naar de plek waar zijn zoon is overleden. De jonge soldaat biedt hevig weerstand. De ontmoeting is ondanks alle pijn en verzet voor beiden verheffend: de jonge man voelt weer zijn kracht, de vader is in staat zijn zoon los te laten. De confrontatie tussen de mannen is pijnlijk en heftig, maar uiteindelijk bevrijdend.

 

Rik van den Bos (1982) studeerde drie jaar geleden af aan de toneelschrijfopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en won voor zijn kleine en bijzondere oeuvre de Charlotte Köhlerprijs.