Lieg ik soms?

Stand-up philosophy

Filosofie en stand-up comedy lijkt een merkwaardige combinatie, maar Laura van Dolron weet er wel raad mee. In 2009 maakte ze bij het NNT de voorstelling Lieg ik soms? Een spitsvondige en geestige zoektocht naar leugen en waarheid. Applaus en goede kritieken vielen haar ten deel: ‘intelligent theater’ (de Volkskrant), ‘buitengewoon aanstekelijk’(NRC Handelsblad) en ‘even diepgravend als toegankelijk’ (het Parool). In mei 2007 ontving Van Dolron de Charlotte Köhler Prijs, een stimuleringsprijs voor beginnende theatermakers.

Zuiver geweten

Voor Lieg ik soms? liet Laura van Dolron zich inspireren door de Amerikaanse documentaire Paperclips, waarin een schoolproject over vooroordelen en de holocaust centraal staat. In Paperclips slaat de oprechte zoektocht naar wederzijds begrip, liefde en tolerantie om in massahysterie. Het project verandert langzaam in een wedstrijd met als inzet een ‘zuiver geweten’. De deelnemers buitelen over elkaar heen in hun goedheid en vergeten waar het in het project werkelijk om gaat.

Laura van Dolron over Lieg ik soms?

“Toen voorgesteld werd Lieg ik soms? te spelen op 4 mei vond ik dat een spannend idee, vergeleken met alle piëteit en gedragenheid waarmee wij ons omringen op deze dag heeft Lieg ik soms? wel een hele andere toon…het is een rockende reflectie op schijnheiligheid waarbij de spelers niets of niemand sparen, behalve de mensen die herdacht worden…dus als je niet alleen wilt zwijgen op 4 mei maar ook wil nadenken en durft te lachen om onze klunzigheid als het om herdenken gaat kom dan kijken en vraag je met ons af, moet je stil zijn om te herdenken of moet je de boel eens flink opschudden en nadenken over wat herdenken eigenlijk is.”