Mauerfrei

Scherend langs mijlpalen van de vorige eeuw, overvallen door wetenschappelijke mijmeringen en fijnzinnige observaties vangen Zimmermann & Cross de ziel van de 21ste eeuw. Om hem vervolgens met luidruchtige muzikale uitspattingen weer vrij te laten.

 

In haar vorige theaterproductie Ik ben niet de oorlog (2012) kwam de Berlijns-Utrechtse actrice Carolien Zimmermann tot de bevrijdende conclusie dat ZIJ niet de oorlog was. Als kleindochter van een Duitse nazi en een Nederlandse verzetsheld wierp zij de schuld van haar schouders. Eindelijk vrij. Dacht ze. Maar de DNA schade gaat dieper, de dualiteit gaat door.

 

Toen ze zeventien jaar was, zong Carolien met haar klasgenoten vredesliedjes in de Friedrichstrasse. Nog altijd wil ze niets liever dan muren slechten en is ze gefascineerd door tegenstellingen: Duitsland-Nederland, dader-slachtoffer, man-vrouw, vader-moeder, oost-west, oorlog en vrede. In Mauerfrei zet ze een stap verder, op zoek naar de ultieme non-dualiteit, bevrijd van familiegeheimen en andere erfelijke belasting.

 

Zonder klasgenoten maar met slagwerker/componist Daniel Cross die met zijn muziek de dilemma’s haast fysiek voelbaar maakt. Hard en meedogenloos. Spritzig und dreckig.