Mephisto

Over de voorstelling

Het ensemble van Toneelgroep Maastricht presenteert een theatrale lezing van Mephisto  in aansluiting op de Nationale Dodenherdenking.

 

Mephisto is gebaseerd op de beruchte roman van Klaus Mann uit 1936, waarin een steracteur tijdens de opkomst van het Nazi-regime verstrikt raakt tussen zijn carrière en geweten.  Erik-Ward Geerlings maakte er voor Toneelgroep Maastricht een nieuwe toneelbewerking van, die door regisseur Arie de Mol en zijn hecht spelersensemble tot een aangrijpende theaterervaring werd gesmeed. Pers en publiek waren unaniem diep onder de indruk van Mephisto, dat op 17 december 2011 in premiere ging in Theater Heerlen en aansluitend een succesvolle tournee maakte langs de Nederlandse theaters.
Mephisto wordt gelezen door de acteurs die ook de voorstelling speelden, zoveel mogelijk in de kostuums en delen van het originele decor. Ook de liedjes uit de voorstelling worden gezongen.

 

Duitsland, jaren ’20. Na ‘de grote oorlog’ ontwikkelt de mens weer geloof in de toekomst. Op allerlei gebieden worden grenzen overschreden en het culturele leven bloeit als zelden tevoren. Het stadsgezelschap van Hamburg vaart mee op de stroom van nieuwe mogelijkheden, onder aanvoering van hun grote acteertalent Hendrik Höfgen. Als in 1933 Hitler de macht grijpt, ontvluchten velen het land of ‘verdwijnen’ gewoonweg, maar voor Höfgen gaan de deuren juist open. In ruil daarvoor speelt hij door het Nazi-regime voorgeschreven repertoire, zoals Goethes Faust, waarin hij jarenlang excelleert in de rol van de duivel Mephisto. Höfgen denkt op die manier van binnenuit een tegengeluid te kunnen laten horen, maar kan nauwelijks voorkomen dat hij langzaam maar zeker troetelkind en speelbal wordt van de politieke macht.

 

De theatrale lezing van Mephisto brengt vragen onder de aandacht als:  Laat je in politiek woelige tijden je stem horen en je ware gezicht zien? Of steek je je kop in het zand? En wat is de plaats van een kunstenaar daarin?